Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności podlega kontroli sanitarnej i higienicznej. Istnieje szereg przepisów dotyczących zdrowia, które kontrolują brak toksycznego, rakotwórczego, teratogennego, mutagennego lub innego szkodliwego wpływu na organizm ludzki. Gwarancją bezpieczeństwa jest ustalenie i przestrzeganie określonych przepisami poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych oraz naturalnych substancji toksycznych stanowiących zagrożenie dla zdrowia.

Choroby przenoszone drogą pokarmową to zazwyczaj choroby zakaźne lub zatrucia wywołane przez substancje chemiczne, bakterie lub wirusy, które dostają się do organizmu poprzez zanieczyszczoną wodę lub żywność.

Rodzaje zanieczyszczeń żywności:

Antybiotyki

Antybiotyki występujące w żywności mogą mieć następujące pochodzenie:

Kontrola pozostałości antybiotyków ma ogromne znaczenie higieniczne. Podczas spożywania żywności zawierającej antybiotyki dochodzi do zmian w mikroflorze jelitowej, co prowadzi do zaburzeń syntezy witamin, namnażania się patogennych drobnoustrojów w jelitach i występowania chorób alergicznych.

Hormony

Preparaty hormonalne mają zastosowanie w hodowli zwierząt i w weterynarii jako: środki stymulujące wzrost, przyspieszające dojrzewanie płciowe, wspomagające rozmnażanie, poprawiające strawność paszy. Najczęściej stosuje się hormony syntetyczne, ze względu na ich niski koszt, które w przeciwieństwie do swoich naturalnych odpowiedników są bardziej stabilne, słabo metabolizowane i w dużych ilościach kumulują się w organizmach zwierząt, a w konsekwencji trafiają do żywności. Spożywanie takich produktów powoduje zaburzenie równowagi metabolicznej i funkcji fizjologicznych całego organizmu (nadwaga lub jej brak, zaburzenia metabolizmu skórnego, problemy z wątrobą, jelitami i żołądkiem, częste bóle głowy, nudności, rozwój zaburzeń endokrynologicznych, zaburzenia OUN, itp.).

Mikotoksyny

Mikotoksyny to naturalnie występujące substancje toksyczne wydzielane przez niektóre grzyby pleśniowe. Grzyby pleśniowe pasożytują na wielu rodzajach żywności (np. zboża, suszone owoce, orzechy i przyprawy). Pleśń może pojawić się zarówno przed zbiorami, jak i po nich, na etapie przechowywania, przy sprzyjających warunkach temperatury i wilgotności. Większość mikotoksyn jest stabilna chemicznie i nie ulega zniszczeniu w wyniku obróbki cieplnej. Wniknięcie mikotoksyn do organizmu może nastąpić poprzez spożycie skażonej żywności lub pośrednio poprzez spożycie produktów pochodzących od zwierząt karmionych skażoną paszą, najczęściej mleka.

Największe zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt stwarzają aflatoksyny, ochratoksyny, patulina, zearalenon (ZEN) i podobne. Mikotoksyny wykazują działanie: rakotwórcze, mutagenne, obniżają odporność organizmu, wpływają na nerki, wątrobę, układ nerwowy i krwionośny, przewód pokarmowy, powodują choroby krwi, anginę septyczną, zapalenie skóry, drgawki, ostry ból, silne zatrucia, zaburzają równowagę hormonalną i funkcje rozrodcze organizmu.

Alergeny

Alergeny pokarmowe to głównie białka, które przez układ odpornościowy osób z alergią uważane są za szkodliwe. Do tak zwanej „wielkiej ósemki” alergenów pokarmowych należą: mleko krowie, jaja kurze, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, owoce morza, pszenica i soja. Alergie pokarmowe są zwykle wywoływane przez IgE, co oznacza, że organizm wytwarza duże ilości przeciwciał, które skierowane są przeciwko białkom niektórych pokarmów. Gdy przeciwciała te wiążą się z alergenem, wywołują reakcje alergiczne, które przybierają różnorodne formy – od łagodnych objawów do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego. Niekiedy możliwe są również reakcje immunologiczne niezwiązane z IgE i występujące z pewnym opóźnieniem po spożyciu.

Z uwagi na fakt, że alergeny pokarmowe stanowią ciągłe zagrożenie dla osób cierpiących na alergie, niezwykle ważne jest, aby producenci żywności przeprowadzali standardowe testy na potencjalne zanieczyszczenie alergenami swoich produktów.

Mikroorganizmy

Spożycie środków spożywczych o niskiej jakości może być przyczyną zatruć pokarmowych – zarówno pochodzenia mikrobiologicznego, jak i niebakteryjnego. Zatrucia wywołane przez żywe drobnoustroje (Salmonella, E. coli, patogeny oportunistyczne), które zostały spożyte wraz z żywnością, określane są mianem toksykoz pokarmowych. W przebiegu tych chorób w organiźmie powstają toksyny.

Zatrucia truciznami nagromadzonymi w żywności, podczas działalności bakterii, nazywamy toksykozą bakteryjną (zatrucia jadem kiełbasianym i gronkowcem). Toksyczne działanie na organizm polega na zdolności substancji toksycznych do wywoływania zatrucia, wyrażającego się w rozmaitych objawach klinicznych i anatomicznych.

Limarr oferuje szeroką gamę zestawów do analiz żywności, w tym:

PRZEŚLIJ ZAPYTANIE

    Przewiń na górę